De één is blij dat die zomer eindelijk achter de rug is. De knusse maanden staan voor de deur. De maanden van lange wandelingen door een bont herfstbos en van gezellig thuis op de bank, met een kop warme chocolademelk voor de open haard. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Veel vrouwen in Nederland voelen hun energie al weglekken als de eerste blaadjes van de bomen vallen. Buiten is het koud, nat en donker. Was het maar weer lente…

Behoor jij tot die laatste categorie? Dan hebben de eeuwenoude Chinese geneeskunde en bijbehorende voedingsleer (ook wel Vijf Elementen voeding genoemd) wat tips voor je: 

Eet warme maaltijden

Deze eerste tip geldt (Chinees gezien) eigenlijk het hele jaar door. Maar in de herfst en winter alhelemaal. Eet zoveel mogelijk warme maaltijden. Zo houd je je lichaam makkelijker warm. Denk bijvoorbeeld aan havermout, rijstepap of een gebakken ei voor het ontbijt. En soep of een opgewarmd restje van gisteravond voor de lunch.

Probeer het eens! Je zult merken dat warme maaltijden je lichaam beter warm houden dan altijd yoghurt, een salade of boterhammen met kaas.

Eet vaker wit in de herfst

Volgens de Chinese geneeskunde geven witte groente en fruit je tijdens de gure herfstmaanden nèt even dat extra steuntje in de rug. Denk bijvoorbeeld aan venkel, pastinaak, witlof, zuurkool, bloemkool, appels, peren, diverse paddestoelen, prei, knolselderij, koolrabi, witte kool, spitskool, Chinese kool, radijs/daikon/rettich, ui, sjalot en knoflook. 

En je was er misschien al bang voor, maar witte chocola hoort helaas niet in dit rijtje thuis. 

Ook een overmaat aan melkproducten is de Chinese voedingsleer geen fan van. Melk, yoghurt, kwark, hüttenkäse enz. koelen je lichaam af en kunnen bovendien extra slijm aanmaken in het lichaam. En slijm ligt toch al op de loer in de herfst, met alle verkoudheden, griepjes en andere ziektes die rondwaren. 

Eet vaker scherp in de herfst

Volgens de Chinese geneeswijze is in de herfst de energie naar beneden gericht. Denk maar aan de blaadjes die van de bomen vallen, mensen die met hun kin in hun kraag wegduiken voor de kou, weer meer binnenshuis zijn, dieren die hun winterslaap voorbereiden. De scherpe smaak heeft een ‘uplifting’ effect. Door regelmatig scherpe smaak toe te voegen aan je gerechten, wordt je niet zo meegezogen in de neerwaartse energie. Maar overdrijf niet, anders wordt het zo’n strijd met de natuurlijke neiging in dit seizoen. Want ja, die seizoenen zijn vast niet voor niets ‘uitgevonden’. 

Denk bij de scherpe smaak aan bv. ui, knoflook, sjalot, prei, radijs/daikon/rettich (hé, die kwamen net ook al voorbij, vanwege hun witte looks), verse gember, peper, bieslook, mierikswortel en mosterd. 

Zoals hierboven ook al aangestipt: Leef je niet teveel uit met de pepers. Zoveel sambal dat het zweet je uitbreekt, droogt het lichaam uit.

Recept

Bloemkool uit de oven met macadamia, bieslook en mosterd

Dus wit èn scherp

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 bloemkolen van flink formaat. In roosjes gesneden
  • Milde olijfolie
  • 1 bescheiden struik bleekselderij Schoongemaakt en in kleine stukjes gehakt
  • Ca. 125 g (ongebrande, ongezouten) macadamia noten
  • Flinke hoeveelheid bieslook
  • Voor de vleeseters: 200 gr gerookte kip
  • 1 el dijon mosterd
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el witte wijnazijn
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • Zout & peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (liefst met onderwarmte erbij)
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Schep de bloemkoolroosjes om met een scheutje milde olijfolie
  • Leg de bloemkool op het bakpapier
  • Plaats de bakplaat in de oven
  • Rooster de bloemkool tot je duidelijk bruine randjes ziet. Het verschilt per oven hoe lang dat duurt, maar meestal tussen 20 en 30 min.
  • Rooster de laatste 7 min. de macadamia mee
  • Doe de bleekselderij in een grote kom
  • Knip de bieslook fijn boven de bleekselderij
  • Voor de vleeseters: snijd de gerookte kip in stukjes en voeg toe aan de bleekselderij
  • Klop een dressing van de 2 soorten mosterd, witte wijnazijn, extra vierge olijfolie, peper en zout. Roer door de bleekselderij.
  • Schep tot slot de geroosterde bloemkool en macadamia door de bleekselderij enz.

Eet smakelijk!