Hoe je ook gaat afkicken van de suiker: om het maximale uit je detox te halen, mag één ding niet ontbreken: Ontspanning! Ik zal je uitleggen hoe dat zit.

Heel kort door de bocht staat je zenuwstelsel òf op gas geven (sympaticus) òf op afremmen (parasympaticus). De moderne mens geeft bijna altijd gas: de gemiddelde Nederlandse vrouw is de hele dag in touw, moet zich haasten om overal op tijd te zijn, opletten in het verkeer, concentreren tijdens de vergadering, op het puntje van de bank bij die verslavende Netflix serie, de godganse dag onderbroken door deuntjes en trilletjes uit je telefoon.

Maarrr… ontgifting vindt alleen plaats tijdens het afremmen. Dus zo lang jij doorholt en gas blijft geven, stelt jouw lichaam het ontgiften nog even uit. (En nog even. En nòg wat langer.) Pas als jij 100% ontspannen bent, komt de het afvoeren van toxines op gang.

Dus je kunt de duurste sapkuur bestellen, vers geperst van biologisch geknuffelde groentjes. Maar als jij niet ontspannen bent, als jij niet in de ‘afrem stand’ staat, dan doen die sapjes he-le-maal niks.

Zet de ontspanning ‘aan’

Kortom: plan tijdens je stoppen met je suikerverslaving voldoende rustmomenten in. Zorg voor een goede afwisseling van inspanning en ontspanning. Je hoeft heus niet de godganse dag door het bos te dwalen, even lachen met je collega’s in de koffie corner is vaak al ontspannend. Een ommetje in je lunchpauze. Hard meezingen met de radio (in de auto als je vals zingt : ) Dansen tijdens het koken. Een warme douche voor het slapen gaan. Maak van afkicken van je suikerverslaving geen berg om tegenop te zien, maar een fijne tijd vóór een vooral mèt jezelf.

Een detoxer vertelde mij: “Ik had niet verwacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar ik heb gewoon genoten van de detox!” Zo’n detox ervaring wens ik jou ook toe.